Nyheter

UPPDATERAD! VOC Mekonomen Rallys nationella serier för 2024 klara

2023 11 17

Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

VinterSerien och den nya helt sommarbaserade SverigeSerien i VOC Mekonomen Rally är nu klara. Det pågår förvisso en dialog om en datumflytt i juni och finns också en viss öppning om en bonustävling i SverigeSerien men det är inget som påverkar helheten. VOC Mekonomen Rally bjuder alltid på riktigt fina serier, 2024 är definitivt inget undantag. Topptävlingar rakt igenom. Väl spridda över landet med ett fokus på landets centrala delar för att minska det totala resandet nu när allt, inte minst resandet, blivit så dyrt. Precis som vanligt kommer vi också att erbjuda det utan konkurrens största prisbordet i en enskild klass – mer om detta och hur det kommer att fördelas på VinterSerie respektive SverigeSerie senare. Detta samtidigt som vi har snälla regler som tillåter att man stryker en tävling i VinterSerien såväl som i SommarSerien. Det ska vara lätt att välja vilken serie man fokuserar om man tävlar i en VOC Rallybil. 

VOC Mekonomen Rallys organisation är nu stolta att kunna presentera serierna för 2024. En VinterSerie som till slut landar på fyra deltävlingar varav tre räknas i alla förarklasser och cuper samt en SverigeSerie helt bestående av sommartävlingar, fem eller möjligen sex tävlingar där fyra räknas (tre valfria tävlingar + finaltävlingen då denna som vanligt är obligatoriskt räknad). Även här i grunden samma gemensamma enkla regel i förarklasser och cuper.

NOT: Avvikelse gällande räknade tävlingar för SverigeSerien i VOC Mekonomen Junior Cup då juniorer inte tillåts starta i SM tävling (se avdelning REGLER på klassen hemsida www.vocmekonomenrally.com)

VOC´s vintertävlingar, VinterSerien 2024

 VT1 & VT2 – TORSBY DUBBELTÄVLING DAG/KVÄLL – 13 JANUARI. VOC inleder säsongen traditionsenligt med dubbeltävling i Torsby och Finnskogsvalsen 13 januari. Vi väljer att dela det långa jättefina rallyt präglat av gamla VM-vägar i två. En del som körs på dagen i dagsljus och en som körs i mörker, den enda gången under säsongen vi tänder extraljusen i en nationell serietävling. Få, om ens någon brukar vara besvikna på Torsby, det lovar Täppers & C:o att ingen kommer att behöva vara den här gången heller.

VT3 – JÄRBO – 27 JANUARI. Det är mig veterligen första gången för Järbo i VOC Mekonomen Rallys nationella serier, åtminstone under mina nu tretton år som klassansvarig – oj vad tiden går! En jättefin vintertävling på supervägar i snösäkert område. I Järbo kommer vi också att använda vårt regelverks möjlighet att rekognosera och skriva egna noter. Här genomförs reken nämligen på förmiddagen samma dag därför kan vi göra detta utan att drabba ekonomin med extra ledighet och övernattning. Bra träning och dessutom ökad förståelse för den svåra konsten att skriva noter. Vi ser fram emot ett spännande första besök i Järbo.

VT4 – VÄNNÄS PLÅT RALLY VM SPECIAL – 9 MARS. Final och avslutning i årets VinterSerie blir på klassansvarigs hemmaplan. Vännäs MK är en välkänd och välsedd arrangör i VOC´s nationella serier. Men! Den här gången blir det något alldeles extra. Tävlingen kommer rakt igenom att gå på VM sträckor som bara tre veckor tidigare körs av vår sports WRC-ekipage. Besök på plats 15-18 februari eller njut av evenemanget på TV. Och kom sedan till Vännäs och kör väsentliga delar av vad du precis såg tre veckor senare, den 9 mars. Serviceplats och HQ mitt i samhället. Kan det bli bättre?

En väl inplanerad paus i VinterSerien öppnar för VM-besök på Rally Sweden som jag hoppas att alla som har möjlighet att göra också gör. VM Rallyt med Rally Sweden Historic som mellanakt är något alldeles, alldeles extra.

VOC´s sommartävlingar, SverigeSerien 2024 

Nytt för i år är att SverigeSerien, som presenterats redan i tidigare reportage och som också nämndes redan i ingressen, helt består helt av sommartävlingar – fem till antalet varav i grinden fyra (tre tävlingar + finaltävlingen) alltså ska räknas i en slutlig serie.

ST1 – SSR SYDSVENSKA RALLYT, ÄLMHULT – 11 MAJ. Det var länge sedan SSR ingick i någon av VOC´s nationella serier. Men nu är det dags, till och med hög tid, att detta fantastiskt fina rally tar plats i serien. Dryga sex mil, kanske till och med sex och en halv? Och sträckorna där nere i trakterna av Älmhult … ojojoj! Grusrallypornografi skulle jag vilja beteckna det som. En bonus är att det samtidigt körs en minicup på tre tävlingar, en sprint på torsdag kväll och ytterligare en på fredag kväll på vardera cirka 16 kilometer SS. Vi kan ansluta och besiktiga när vi vill: torsdag och köra hela cupen till reducerat pris, fredag kväll eller till och med lördag morgon för att helt fokusera SSR´s huvudtävling. Superbra upplägg för oss från delar av landet som inte har möjlighet till vettig väg att testa på så tidigt på säsongen som kan ta sprinten som avrostning. Tävlingen körs på noter som rekas MEN för att få full SverigeSerie poäng så tillåter vi inte rekognosering i huvudtävlingen. Allt för att hålla kostnader nere. Ledighet och extra övernattning för hela teamet är jättedyrt.

ST2 – VARVLOPPET, VARA – 25 MAJ. Som andra tävling i årets grusbaserade SverigeSerie kan vi med stolthet presentera en nykomling i serien, Varvloppet i Västgötska Vara. Motorklubben Vara MK fyller 100 år 2024 och det ska förstås firas lite extra vad är då bättre än att kliva in som SverigeSerie arrangör. Vi kan se fram emot cirka 4 mil på erkänt jättefina västgötska rallyvägar, vägtypen känner vi sedan tidigare besök hos närliggande klubbar. Jag känner på mig att Vara MK inte blir en dagslända i SverigeSerien utan vi kommer att ses många gånger framöver åren.

ST3 – NORATROFÉN, NORA – 8 JUNI. SverigeSeriesäsongen går sedan vidare i Nora och ärevördiga Noratrofén 8 juni MEN här har vi från VOC-ledningen öppnat en dialog om en möjlig datumflytt, perfekt datum för oss skulle vara 29 juni vilket vi också försöker få gehör för hos tävlingsledningen. Vi har kört den här jättefina tävlingen flera gånger de senaste åren. Fina och riktigt utmanande vägar och jättetrevligt arrangemang. Inför året planerar den rutinerade organisationen i Nora att minst matcha tidigare års fin-fina tävlingar.

ST4 – LAXÅRALLYT, LAXÅ – 17 AUGUSTI. När SverigeSerien startar upp igen efter semesteruppehållet så sker även det med en känd favorit, Laxårallyt. År efter år levererar Pär och gänget i Laxå riktigt fina tävlingar, finns ingen anledning att tro att 2024 skulle blir något undantag från den ärofyllda serien. Cirka fyra mil fint grusrally kan vi förvänta oss även från besöket i Laxå.

ST5 – OBLIGATORISKT RÄKNAD FINAL – VÄSTRALLY, TROLLHÄTTAN – 21 SEPTEMBER. Vi kör alltsomoftast någon av SverigeSeriens deltävlingar tillsammans med SM. I år blir det extra liv-i-luckan då det dessutom blir vår final. I Trollhättan den 21 september utlovas gudomliga rallysträckor, vi vet av erfarenhet att det kommer det att bli. I år tillbaka på klassisk svensk rallymark också då HQ flyttar tillbaka till gamla SAAB, rallymark i all ära men viktigast är att det kommer att bli mer gott om plats och att vi i VOC får stå tillsammans. En extra krydda när vi kör tillsammans med SM är att vi då får mäta oss rakt av med Standardklassen i SM … eller RM som det är numera. Vi ger dem handikapp i och med att de kör på ett betydligt friare homologiserat reglemente och dessutom på rekognoserade noter, vi rekar som vanligt inte. Det brukar normalt med vår klass fantastiska förare, CoDrivers och team ändå utfalla till vår klara fördel. Fest blir det som vanligt på kvällen efter avslutad final, men nästa år alltså i Trollhättan.

Förutom detta så finns en dialog om en ytterligare tävling men det är tveksamt av olika skäl att den kommer att gå i lås. Blir det av så blir denna något av bonustävling, en extra möjlighet för även om den skulle gå in så att det blir sex tävlingar i serien så kommer vi ändå fortsatt att räkna fyra.

Välkommen till ytterligare en fantastisk säsong i VOC Mekonomen Rally, en VOC-klass som faktiskt fyller 35 (trettiofem!!) år 2024. Unikt i hela rallyvärlden. Och dessutom gör vi det som en minst sagt pigg och vital åldring. En klass som mår bra trots att vissa belackare gör allt som står i deras makt för att försöka sänka den, förmodligen utan att själva förstå vilken otjänst de skulle göra svenskt rally som helhet om de lyckades. Trots dessa olyckskorpar är vi återigen en VOC-klass på frammarsch. Redan nu så har det märkts i jobbet med 2024-års kalender.