Nyheter

Tom Kristensson med CoDriver David Arhusiander i WRC2 som fabriksförare!

2021 03 18

Tom Kristensson sprutar champagne efter seger i Finska VM Rallyt 2019 Foto: Roger Fransson

Tom Kristensson sprutar champagne efter seger i Finska VM Rallyt 2019
Foto: Roger Fransson

Tom Kristensson är killen som går från klarhet till klarhet i rallyvärlden. I höstas säkrade han segern i Junior WRC och öppnade med det och möjligheten  att få prova på WRC i en R5 bil. Men Tom nöjer sig inte med det, han har ordnat ett fabrikskontrakt med Ford M-Sport för full satsning i WRC 2, fabriksklassen. Det kommer han dessutom att göra med ytterligare en tidigare VOC-profil, David Arhusiander i CoDriverstolen. Ett megastort grattis från alla oss i VOC Mekonomen Rally, ingen är mer värd detta än du.

Vi har sagt det förut men säger det gärna igen: Redan under Toms tidiga VOC-karriär kunde man se att den här killen var något speciellt. Vi hänvisar till reportaget här på sidan som skrevs efter hans fantastiska VM-seger i höstas, då med Joakim Sjöberg vid sin sida. Där beskriver vi tydligt hur vi ser på hans fantastiska resa.

– Jag är så oerhört glad för Tom. Ingen förtjänar det här mer än Tom Kristensson, en arbetsseger ända från dag ett. Jag avslutade hyllningsreportaget efter VM-guldet med att säga ”En sak känner jag mig dock helt säker på, att hur än Tom Kristensson väljer att förvalta den möjligheten och spela det kortet så blir det på absolut bästa och smartaste sätt” nu kan jag konstatera att jag hade rätt, säger klassansvarig Roger Fransson.

Vilken oerhörd grej.

– Är så glad att tårarna rinner och jag har svårt att samla tankarna. Därför gör jag något som jag aldrig brukar göra här på nyhetsplats på vår sajt. Jag väljer att återge vad Tommy Svensson skriver i sin underbara Motorblogg idag, han är informerad sedan tidigare och klarar därför att samla sina tankar. Förvisso pratar och messar jag med Tom med jämna mellanrum men jag har inte alls den direktkontakt och förstahandsinfo som Tommy har.

Är det mot förmodan någon av er som ännu inte upptäckt Tommys fantastiska blogg så rekommenderar vi den å det starkaste, du hittar dagens Motorblogg på:
https://motor.blogg.kristianstadsbladet.se/blogg/tom-k-klar-for-wrc2-med-m-sport-ford-wrt-prodrive-bemoter-elena-som-vill-se-mer-xxx-hos-loeb-oliver-testar-och-bjork-fortsatter-med-lynk-co/

Så här skriver Tommy Svensson gällande Tom i dagens blogginlägg:

Inte för att jag brukar lova för mycket men den här gången gjorde jag det definitivt inte med den igår utlovade glada rallynyheten. Att få skriva de magiska orden, ”SMK Hörbys Tom Kristensson klar för WRC2 med M-SPORT FORD WRT” sker med gåshud på kroppen. Men nu är det verklighet, det som jag känt till sedan en tid men som jag av respekt inte velat läcka på Motorbloggen. För Tom är första målet på nästa rallyresa nu klar, en resa som påbörjades i samma ögonblick som han gick mål i Monza som juniorvärldsmästare 2020. 

Allt sedan dess har det varit snudd på heltidsjobb att sy ihop ett avtal med M-Sport Ford WRT för honom och nya co-drivern David Arhusiander i en ny Ford Fiesta Rally2. Tom konstaterar belåtet hur glad och tacksam han är över möjligheten som M-Sport Ford gett honom. Men även teamchefen i WRC:s äldsta team, Richard Millener är glad över att välkomna svenskarna till det brittiska teamet som blev världsmästare 2017 med Sebastien Ogier. 

Det är fantastiskt att kunna välkomna Tom och David och vi ser fram emot att se hur de utvecklas under året. Vi tittar ständigt på FIA Junior WRC-fältet för att se vem som imponerar, och Tom imponerade från sin allra första säsong, med seger i sitt debutrally, berättar Millener. 

Att det är en stor omställning som väntar är helt klart, trots allt bara fem år sedan Tom körde och vann allt som kunde vinnas i VOC-serien. Även om han sedan dess kört vassare bilar som Opel Adam och Ford Fiesta R2, så är steget långt till nya 4WD-Fiestan vilket Millener är medveten om.

– Tom har visat högt tempo på alla underlag, med vinster på snö, grus och asfalt och vi är angelägna om att se honom utvecklas ytterligare. Detta blir hans första säsong med Ford Fiesta Rally2, och det kommer att bli mycket att lära sig när han tar de första stegen med fyrhjulsdrift i tävling. 

M-Sport har en tydlig vision av att utveckla unga förare genom sitt program, på svenska ”Stegen av möjligheter” genom att ha bilar i alla FIA:s fem klasser där Junior-WRC med Tom som vinnare varit en viktig del. M-Sports grundare Malcolm Wilson är i likhet med Millener väldigt glad över ha fått in Hörbyföraren i teamet. 

– Under de senaste två åren har han haft en fantastisk utveckling med Maciej Woda och hans team M-Sport Poland och nu är det dags för honom att ta nästa steg, tillsammans med oss upp till den högsta nivån i rallyvärlden. 

– Som fullvärdig medlem i teamet kommer han att ha tillgång till samma information som våra andra förare, lära sig att använda informationen och utveckla sina kunskaper tillsammans med vårt erfarna team av ingenjörer. 

Hemma i Sjöberga kan Tom nu äntligen pusta ut efter att sista biten i WRC2-pusslet fallit på plats. Att det varit en jobbig period sedan Monza i början av december och fram till idag, är han den förste att skriva under på. 

– Det har varit tuffa månader med hårt arbete efter segern i Junior-VM, men min plan har hela tiden varit att köra i WRC och därför känns det oerhört skönt att nu kommit så långt, bekräftar en mycket glad Tom som även berättar att det bitvis varit svårt att hålla fokus. 

– Framförallt att få ihop en budget för de sju deltävlingar som jag planerar att köra, möten och kontakter med olika företag och personer. Även alla andra praktiska saker runt omkring har gjort att det ibland varit kaos i huvudet. 

Det som i slutändan gjort att drömmen nu blir verklighet är alla samarbetspartners han skaffat under sin resa mot WRC2. 

– Jag är otroligt tacksam mot alla mina partners som verkligen tror på mig, en förstående arbetsgivare och andra personer omkring mig som gör det möjligt att få leva i min dröm! 

Nu har Tom som precis kommit hem från en tur till Polen för att titta närmare på sin nya Fiesta Rally2 och har en dryg månad kvar att förbereda sig, innan det är premiär på asfalt i WRC Rally Croatia. Bortsett från någon dags träning med en något tamare Rally3-Fiesta i Polen, har Tom ingen erfarenhet av att köra fyrhjulsdriven rallybil. 

– Eftersom jag inte har tävlat i en sådan bil tidigare, så blir det första att få en känsla för det och även hitta vilka inställningar passar bäst för min körstil, förklarar den nöjda nya ”fabriksföraren” hos M-Sport. 

WRC2 är den näst högsta klassen i Rally-VM där alla team har mer eller mindre  uppbackning av de team som även kör i WRC-klassen. Undantaget är Skoda Motorsport som bara kör i WRC2 genom tyska satellitteamet Toksport WRT där norrmanen Andreas Mikkelsen med 113 VM-tävlingar i ryggen och detta med Volkswagen, Citroën och Hyundai. Han tillsammans med regerande mästaren Mads Østberg, Citroën med ännu fler VM-starter, är de som blir Toms främsta  mål att köra ifrån. Men även Hyundai har en stark uppställning med superheta svensken Oliver Solberg som främsta namn. Till teamkompis under M-Sport Ford-flaggan får Tom av franska bilsportförbundet hårt uppbackade superlöftet, Adrien Fourmaux. Premiär blir det i Rally Croatia sista helgen i april innan resan fortsätter över Portugal, Estland, Finland, Belgien, Spanien och berättar Tom. 

– Inte helt klart, men det kan även bli att vi åker till WRC-finalen Rally Japan, vilket så klart skulle vara häftigt! 

Häftigt att köra rally i Japan är bara förnamnet när man betänker att 2015 vann Tom sin klass i hemmatävlingen TV-Svängen. Hur man än vrider och vänder på det så är det  väldigt stor skillnad mot Hörby och Japan bara att hålla med, det vore häftigt…  

 
Sida 1 av 17312345...102030...Sista »