Nyheter

Nora nästa anhalt för VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie

2022 06 10

Säkrar Gabriel Banger med Tony Karlsson i högerstolen juniortiteln redan nu? Foto: Anders Banger

Säkrar Gabriel Banger med Tony Karlsson i högerstolen juniortiteln redan nu?
Foto: Anders Banger

 

VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie stänger sin vårsäsong i skogarna kring Nora. Traditionsfyllda Noratrofén går av stapeln. 

Nora MK bjuder alltid på fina tävlingar och riktigt fina vägar. Återigen har man gjort ett gediget jobb med att få till stånd en riktigt bra och utslagsgivande tävling.

– Jag kan inte öppna det här reportaget med annat än att säga att jag känner mig besviken på deltagarantalet. Förvisso håller VOC sin andel av det totala antalet startande, vi är mer än 40% av alla bilar som kommer till start. Men det verkliga problemet är att det bara är 57 bilar totalt i rallyt. Helt klart är nu att svenskt rally kämpar med att återhämta sig efter Coronan, säger klassansvarig Roger Fransson.

Men du och Lotta är inte själva till start som ni faktiskt brukar?

– Nora är en tävling som vi verkligen gillar och där vi också gjort goda resultat. Men det verkar ha gått troll i vårt eget tävlande. Nu är det Lotta som inte kan åka och den enda reserv-CoDriver som jag har kan inte han heller. Så det var till slut bara att bita i det sura äpplet och ställa in även Nora för oss. När vi tog över klassen av Carleric i slutet av 2010 så menade han att det inte går att både tävla själv och sköta klassen. I mer än 10 år har vi bevisat att det visst går, men att det är lätt att få det att fungera har vi aldrig sagt. Nu har vi haft en rad missflyt. Bara att hoppas att det löser sig smidigare till höstdelen av årets SverigeSerie.

Vi får också hoppas att utmaningarna steg-för-steg släpper för svenskt rally i stort. En rimlig tanke är att bara bensinpriser och annat normaliseras så borde standardklasserna där övriga kostnader är på rimlig nivå ha goda förutsättningar att återhämta sig väl.

Är det Patrik Fredriksson tur nu i högsta Elitklassen

Detta om rally och sportens utmaningar i stort, men hur kommer det då att gå i SverigeSeriens i Nora? Till att börja med i högsta elitklass.

– I Nora tror jag det är Patrik Fredrikssons tur att kliva överst på pallen i Elit A. Serieledande Dennis Persson kommer av okänd anledning inte till start och därför tror jag att den huvudsakliga utmaningen till Patrik istället kommer från Dennis Askling. På ”dark-horse-listan” tror jag inte att vi ska räkna bort Rickard Gustafsson. Han har presterat jättebra även om pallplatserna så här långt har gått honom förbi, några gånger med minsta möjliga marginal.

Linkan igen i Elit B?

Möjligen är läget och favoritskapet tydligare i lägre elitklass.

– Här tror jag att det återigen blir Magnus ”Linkan” Lindkvist som tar hem segern. Han har varit pressad flera gånger men ändå visat att det är han som tar det i slutet. Huvudutmanare tror jag är två, Daniel Jonsson och Jack Ernstson. Båda väldigt snabba men utan den sista säkerheten. Den kommer att komma den också med tiden och då är det här två framtida toppförare totalt i klassen. Tim Palmqvist lurar i vassen och även i Elit B tror jag att det blir ett namn ut vocorganisationen som är ”dark horse”, håll ögonen på Björn Kallin klassen tekniskt huvudansvarige som sitter i rallybilen i Nora.

Linus, Noah eller Jonas i Cupklassen?

VOC Mekonomen Rallys Cupklass är alltid svår att tippa eftersom att förarnas utveckling i många fall är supersnabb.

– Men nu en bit in i säsongen så har några riktigt starka namn visat sina kort. Därför tror jag återigen att VOC Mekonomen Rallys Cupklass blir en uppgörelse mellan Linus Flodin, Noah Grönkvist och Jonas Karlsson … inte nödvändigtvis i den ordningen. Tobias Petterson Nordwall är den vi ska hålla ett extra öga på.

Gabriel Banger säkrar segern i juniorklassen på lördag

Återigen är juniorfältet väldigt tunt i Nora. Bara två bilar till start, och Gabriel Banger är ensam VOC ungdom. Det var tidigare fler anmälda men flera har av okända skäl avanmält sig.

– Om jag inte räknar fel så säkrar unge herr Banger segern i årets SverigeSerien juniorklass på lördag bara han fullföljer rallyt. Tråkigt att inte Gabriel har fått mer konkurrens och fått chans att visa vad han verkligen kan. Wille Gad hade fortfarande kunnat utmana men han kommer inte till start i Nora och med det så kan ungdomsklassen vara avgjord redan så här tidigt på säsongen och om den fågel som viskade i mitt öra talar sanning så kommer därför Gabriel Banger till start som C-förare på noter redan senare den här säsongen. Bra jobbar Gabbe och det blir spännande att följa din fortsatta utveckling.

Välkommen till ett härligt rally i Nora på lördag. Vi vågar återigen utlova en dag med massor av maximalt högoktanig rallyunderhållning. Välkomna!