Nyheter

Laxårallyt inleder höstsäsongen i 2023-års SverigeSerie

2023 08 25

Tar Hugo Carlberg ytterligare en seger bland klassens imponerande juniorer? Foto: Jörgen Hjerpe

Tar Hugo Carlberg ytterligare en seger bland klassens imponerande juniorer?
Foto: Jörgen Hjerpe

Nu kör vi igen. Efter ett välförtjänt semesteruppehåll är det nu dags för VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie att spurta mot säsongens målflagga. Laxå öppnar höstdelen av 2023-års säsong, en klubb som alltid bjuder på fina tävlingsarrangemang och riktigt bra rallyvägar. Årets upplaga av Laxårallyt är inget undantag.

Nu är det dags för SverigeSerien att spurta mot mål för säsongen. Två tävlingar återstår i årets serie och först ut är Laxårallyt. Alltid ett riktigt fint rally signerat Laxå MK, som sig bör då det vankas SverigeSerie.

– Återigen samlar VOC Mekonomen Rally ett riktigt schysst startfält med tanke på ”det nya normala” som vi tvingas inse gäller i svenskt rally efter pandemin. Några rallyn kom ut starka, andra slåss för sin överlevnad. Laxå tillhör vinnarna och samlar till slut 112 anmälda, 35 av dessa är VOC bilar, alltså ganska precis en tredjedel av startfältet. Återigen kommer den tråkiga samlingen olyckskorpar som kraxar om klassens nära förestående död på skam. Tjugo startande i C, framtidens VOC stjärnor är riktigt bra. Liksom att det enbart är VOC-bilar till start bland juniorerna. Tunnare antal i Elitklaserna A och B men där finns planer för att bredda även dessa startfält i framtiden. Samtidigt vill jag understryka att mindre startfält i dessa klasser inte gör det lättare att vinna då de som kommer till start håller extremt hög kvalitet, förklarar klassansvarig Roger Fransson.

Tyvärr saknas klassansvariga själva i startlistan. Den uppmärksamme har redan noterat som notis/blogg här på sidan att Roger och Lotta var anmälda men att de tvingades avanmäla sig i ett sent skede. Situationen är att Polisen anser att Roger hade lite för bråttom på väg hem förra onsdagen. Så pass mycket att samma Polisman tyckte att Svenska Polisen behövde hans körkort bättre än honom själv.

– Jag är inte alls enig med Polismannen vare sig angående vem som har störst behov av MITT körkort eller kring hur lasermätningen gått till. Trots ihärdiga försök att inhibera (frysa/avvakta) indragningen tills dess att detta faktiskt är prövat och avgjort i korrekt ordning i domstol så vidhöll förundersökningsledaren beslutet att behålla mitt körkort redan nu.

Märklig ordning vi har i Sverige, att ett kännbart straff utdöms på misstanke UTAN att man fått sin sak prövad. Detta förfarande är kritiserat av Europadomstolen, men det är som man brukar en helt annan historia. Utan körkort inget rally.

– Det har formligen gått troll i vårt egna tävlande. Vi såg verkligen fram emot Laxå efter vår comeback i Nora före semestern. Vi är inte så lite avundsjuka på alla er som får åka en jättefin tävling i Laxå på lördag.

Vem vinner VOC´s olika klasser i Laxå? 

Magnus ”Linkan” Lindqvist har i stort sett varit omutlig i högsta elitklassen den här säsongen.

– Grundtips är att Linkan plockar ytterligare en seger i Elit A på hemmaplan i Laxå. Men vi vet att det finns en hungrig Rickard Gustafsson som imponerade i sin comeback i Slottssprinten senast så länge bilen gick som den skulle. Rickard blir min första gardering. Patrik Fredriksson blir min andra. Jag vet att han har bytt däcksmärke i år och på nytt gummi har han inte hittat riktigt rätt. Kanske kommer det nu.

Tuffa tag blir det också i Elit B.

– I lägre elitklass saknas klassledande Noah Grönkvist i startlistan, oklart varför. Måhända kraftsamlar han inför den obligatoriskt räknade finalen eftersom att han redan har en väldigt stark serie. Det taktiska spelet gläntar på dörren för Tim Palmkvist. Det tror jag kommer att motivera honom så till den milda grad att han plockar en seger i Laxå på lördag. Utmanare om den segern tror jag blir Daniel Jonsson. Men jag vill också varna för comebackande Jonas Karlsson som kommer i en nybyggd bil.

Hur går det i C, det vi kallar för Cupklassen?

– Det stora startfältet i C med många deltagare som vi inte sett, eller inte sett på länge i SverigeSerien gör det svårtippat. Men min magkänsla säger ändå att SverigeSeriens toppfantomer kommer att bestå testet. Segertipset går därför till Emil Huss utmanad av Gabriel Parkatti. Men likt en skiva som har hakat upp sig så vill jag återigen varna för Gabriel Banger. Gabbe har verkligen visat hur snabb han är mellan varven men har haft så mycket oflyt med krånglande bil. Någon gång måste det vända för Gabriel och då kommer han att slåss om toppositioner.

Hur går det bland klassens smått otroliga juniorer då?

– Jag är så grymt imponerad av alla dessa unga herrar och sättet som de kör rallybil på, utan körkort och utan noter, som om de inte gjort annat i sina unga liv. Även om jag är imponerad av såväl Hugo som Ville och Leo så måste favoritoket bäras av förstnämnda Hugo Carlberg, för övrigt som jag sagt flera gånger. 

Välkommen till ett fantastiskt Laxårally på lördag. Vi lovar att vi från VOC Mekonomen Rallys sida återigen ska dra vårt strå till stacken för att bjuda på maximalt högoktanig rallyunderhållning.