Nyheter

Härlig Rally VM känsla när VinterSerien avslutades i Vännäs

2024 03 13

Arvid och Jan-Henrik Larspers vinner Elit A/B och säkrar andraplats totalt i VinterSerien. Foto: Roger Fransson

Arvid och Jan-Henrik Larspers vinner Elit A/B och säkrar andraplats totalt i VinterSerien
Foto: Roger Fransson

VinterSeriens avslutning på Rally VM sträckor kring Vännäs blev en precis så häftig upplevelse som förväntat. Vädret visade sig från sin allra bästa sida och sträckorna erbjöd som sagt inte bara Rally VM känsla utan de var defacto Rally VM sträckor som användes av WRC-gänget bara tre veckor tidigare. Grymt! Klassansvarigs förhandstips slog in med kirurgisk precision. Arvid Larspers vann planenligt Elit A/B stenhårt utmanad av lokala fortåkarna Alexander Petterson och Matthias Johansson. Och Krister Olsson stod emot Jimmy Engström och körde till seger bland C-förarna.

Rally VM, de orden har en särskild klang och aura.

– Vännäs Plåt Rally VM Edition gav oss i VOC Mekonomen chansen att själva prova två av Rally VM´s allra bästa sträckor, Sarsjöliden och Vännäs. Två gånger dessutom. Och visst … startfältet som till följd av ett stort fält Rallyklassiker blev mycket större än förväntat då rallyt sökte sitt tillstånd, slet hårt på sträckorna men i synnerhet Sarsjöliden höll mycket bra. Och hela rallyt kan inte få annat än betyg än Med Utmärkt Beröm Godkänt som det hette i skolbetygen på pappas tid … nåja, kanske inte för farsan men ni förstår principen, säger klassansvarig Roger Fransson.

VOC startfältet litet men naggande gott

VOC Mekonomen Rally startfältet i Vännäs var inte det största men kvalitén var hög vilket också tiderna vittande om.

– Arvid Larspers med pappa Jan-Henrik vid sin sida startade toppseedad i Elit A/B och de gjorde ingen besviken. Vann sammanslagna A/B klassen med relativt behagliga 12 sekunder. Med detta säkrar duon också andraplatsen totalt i årets VinterSerie med minsta möjliga marginal. Att dessutom redan som B-förare köra in som sjätte bil totalt i hela fältet, det är värt respekt. Jag ser stora saker i spåkulan gällande Arvid.

Stenhårt utmanad!

– Men firma Larspers var stenhårt utmanade av Bodenekipagen Alexander Petterson med CoDriver Alexandra Boqvist och Mathias Johansson vägledd av Stina Igebjörk. I halvtid ledde faktiskt Mathias och Stina men med en liten vallkänning på andra halvan så blev det till slut en tredjeplats för dem bara sekunden efter Alexander och Alexandra på andra plats. Det stavas stenhård konkurrens. På fjärde plats jagade helt enligt förhandstipsen rutinerade Anders Nilsson med Jens Olofsson i högerstolen.

Sedan idel B-förare.

– Bakom Anders Nilsson så hittar vi på femte plats näst högst placerad B-förare, bara slagna av totalvinnande Larpers, hemmateamet Nils Sandström med Codriver Magnus Lindström. Nära bakom dem Magnus Westman med sambo Therese Sallander i högerstolen.

Mycket tajtare än totaltiderna visar i Cup C.

– C-förarklassen var mycket mer oviss än vad totaltiden ser ut att vittna om. Långväga Krister Olsson och Cecilia Johansson från Katrineholm fajtades hårt med Luleås Jimmy och Niklas Engström. Det är egentligen bara på dagens första och sista sträcka som klassen avgörs, på dessa båda är Krister tydligt snabbare. Väl kört båda två!

Samma höga kvalitet som startfältet höll också klassansvarigs förhandstips som den här gången stämde på alla sex namn som nämndes i förhandstipset, spot-on ända ner till fjärde plats i Elit A/B och de båda toppnamnen i C också de i rätt ordning. Måhända värt en liten guldstjärna?

Tack Vännäs MK för en tävling i Rally-VM-bygd. Tack för årets upplaga av Vännäs Plåt Rally – VM Edition. Konceptet med ett rally på VM väg veckorna efter att VM gått av stapeln vill jag påstå med eftertryck har kommit för att stanna. Extra tack och stor guldstjärna också för det enorma jobb som gjorts med sträckorna där klubben kämpat mot naturens krafter. Då blidvädret väl kom så blev det för mycket med plusgrader dygnet runt. Att utifrån dessa tuffa förutsättningar kunna erbjuda så här fina vägar det är inget annat än en bragd! Tack och vi ses säkert snart igen.