Gästbok

Du är välkommen att skriva något i gästboken, det kan vara en fråga en kommentar eller vad du känner för. Tänk bara på att hålla tonen balanserad, det finns en människa bakom inläggen. Håller du inte med, skriv det! Det är bara onödigt att idiotförklara.

Angående VOC Mekonomen Rally-ledningens deltagande här i gästboken: Ni som vill framföra kritik eller utvecklingsförslag och vill att jag/vi ska lyssna till vad ni säger måste sätta ut hela ert namn och er verkliga mailadress.

Som klokt konstaterats av flera debattörer såväl här i gästboken, som till oss personligen, vid många tillfällen så är åsikter som man inte är beredd att stå för med sitt namn inte heller värda att ta i beaktande. Personliga påhopp, liksom ni som väljer att älta sådant som redan är behandlat och besvarat, kommer inte heller att bemötas – det för inte klassen framåt.

Vill ni att vi ska lyssna men samtidigt vill ni inte publicera vem ni är och lämna ut er mailadress offentligt i gästboken, skicka oss ett mail (du hittar oss under kontakter här på sidan). Vi läser allt och svarar på det mesta! Är frågan intressant för en bredare publik så publicerar vi antingen i gästboken eller i bloggen, beroende på frågans art.

Den gamla gästboken finns kvar så att man kan läsa alla tidigare meddelanden, men det går inte att skriva något nytt i den. För att läsa den gamla gästbboken följ denna länk >>

/ VOC Mekonomen Rally – Roger & Lotta

-
(1270)
(720) Kai-Ove Andersson
Wed, 11 February 2015 12:29:28
email

Bunke har rätt i att det numera är tillåtet att dra fram rör från främre båge till fjädertorn i Grupp F! Men det är inget krav! I ärlighetens namn går inte bilarna ett skit fortare med dessa stag! Till syverne och sist hänger det på bestättningarna vilket resultatet blir!
Ha nu en härlig säsong 2015 allihopa, med många fräääna fighter å goa häng!(719) Stefan Edlund
Tue, 10 February 2015 18:04:45
email

Snälla, stoppa nu innan det spårar ur...igen.
Frågan gällde som sagt en homologierad rallybil och där är det från årsskiftet krav på dessa rör.

(718) Lestrade
Tue, 10 February 2015 17:52:49
email

Idag byggs bilarna med upp till 8 olika sorters stål. De byggs med deformationselement från front till bakdel. Jämförelsen funkar inte då 940 byggdes för att ge med sig vid ev krock. Och dagens bilar för att stå imot. Detta för att kroppen numer har hjälp från alla airbagar och åtdragna bältessträckare som tar kraften som annars går rakt in i kroppen.

(717) Stefan Edlund
Tue, 10 February 2015 17:23:08
email

Först och främst, jag svarade på en fråga ang.bur i en homologierad grp-f bil!!
Sedan inbillar jag mig att utvecklingen går framåt och att det rimligen är minst lika hög säkerhet i en Vw Polo från idag som en 25 år gammal Volvo 940.


(716) Andreas Liljeberg
Tue, 10 February 2015 15:11:25
url  email

Nedan menar jag såklart begränsad d-zon bakom fjäderbenstornen, inte framför.

(715) Andreas Liljeberg
Tue, 10 February 2015 15:07:39
url  email

Ang. förstärkning till fjäderbenstorn m.m.

Jag förstår hur du tänker Stefan och det går inte att rakt upp och ned slå hål på logiken i ditt resonemang. Du måste dock komma ihåg att varje bil har en individuell deformationszon. Om jag spekulerar så är jag inte främmande för att deformationszonen i en VW Polo och en Ford Fiesta är begränsad i större utsträckning framför fjäderbenstornen jämfört med t.ex. en Volvo 940.

Sedan törs jag påstå att utformningen, framförallt vinkeln, med vilken stag från bur till fjäderbenstag går i olika utsträckning sätter en deformationszon ur spel.

Jag har tidigare sett diskussioner som hävdar att deformationszoner inte gör någon nytta i de höga hastigheter vi kan krocka i. Det här är mycket långt från sanningen, snarare gäller motsatsen där högre hastigheter genererar långt högre g-krafter och d-zonen drastiskt reducerar dessa.

Personligen känner jag mig helt trygg med Volvos teknikers bedömning liksom att Ford och VW:s dito har noga räknat på utformningen av buren.

(714) Stefan Edlund
Tue, 10 February 2015 14:51:27
email

Då är ju frågan varför alla bilar som används i motorsport har sådana rörkonstruktioner som dom har? Att Volkswagen, Ford och dom andra bygger tävlingsbilar med mycket rör som vad jag tror är till för att skydda besättningen i bilen verkar ju konstigt om det inte gör någon nytta.


(713) Roger Fransson
Tue, 10 February 2015 14:22:11
email

Måste ge Patrik och Tobbe stöd...

Jag är definitivt ingen expert på krocktester och fordonssäkerhet, men då bågen buren utvecklades till 740/940 var Volvos experter involverade, deras kompetens tror jag ingen ifrågasätter. Mycket kan man säga om Volvo men en av de ledande på säkerhet har de varit länge.

Dessa experter slog bakut när stagade fjäderbenstorn kom på tal. De menade att detta var en riktigt, riktigt dålig idé ur säkerhetssynpunkt eftersom att det minskar deformationszonen väldigt mycket.

Har ni provat åka "bilbältes släde" som slår fast stål-mot-stål i 7 km/h (tvärstopp alltså) så förstår ni vad jag menar.

På en VOC Mekonomen Rallybil lämnar vi också stötfångarbalken intakt, det tar också upp (fördelar) också kraft/energi i en frontsmäll.

Stolar, bälten och hjälmar har ingen ifrågasatt. De skulle se ut ungefär som det gör i våra bilar även i en standardbil om säkerhetsfolket fick bestämma helt, men detta är omöjligt ur komfortsynpunkt.

/ VOC Mekonomen Rally - Roger

(712) tobbe
Tue, 10 February 2015 10:39:37
email

Det finns ju en poäng med krockzoner det e ju att bilen tar största smällen och inte kroppen. Men för bilens skull e det bra med rör till fjädertornen.

(711) Stefan Edlund
Tue, 10 February 2015 08:56:20
email

Aha, då behövs ju bara bälten ju!! Ingen bur eller tävlingsstolar.. Nä, det vi använder bilarna till är ju ganska extremt så jag tror ändå att fullbur, stolar och annat är bra =)


 Namn *
 E-post *
 Hemsida
 Meddelande *
* Obligatorisk

Antispam
Var vänlig och skriv in rätt bokstavskombination i textfältet nedan innan du skickar iväg ditt meddelande.
captcha