Nyheter

Duon Fredriksson och Wiksten visade mästartakter i VinterSerien

2024 02 22

Patrik Fredriksson och CoDriver Per Wiksten säkrade totalsegen i VinterSegern redan i Järbo. Foto: Arkiv

Patrik Fredriksson och CoDriver Per Wiksten säkrade totalsegen i VinterSegern redan i Järbo.
Foto: Arkiv

Järbo gjorde fin premiär som arrangör i VinterSerien, en premiär med mersmak. Fina sträckor, en tajt sammanhållen tävling och en liten extra krydda i att nota själva. Kort sagt: Ett välförtjänt högt betyg åt Järbo och Rally Gestrikekannan. Det var stentuff fajt i nya sammanslagna klassen Elit A/B där titelförsvarande Patrik Fredriksson med Per Wiksten i CoDriversätet till slut visade att champ-är-champ och inget annat. I C var det hemmadominans stavad Anders Blomberg vägledd av dito Camilla.

Låt oss börja det här mycket senkomna efterreportaget med en offentlig ursäkt. Återigen är det klassansvarigs dagliga jobb som satt käppar i hjulen toppat av ett Rally VM som när detta äntligen skrivs just snöröken har hunnit lägga sig ifrån. Ett rally som också krävt tid från nämnda klassansansvarig på flera olika sätt. Håll därför till godo med det senaste referatet någonsin.

– Järbo gjorde en rakt igenom stabil arrangörsinsats. Det var hela tiden vår ambition att också delta själva, extra väsentligt när rallyt som Gestrikekannan var är nytt i kalendern för någon av våra nationella serier. Men jobbsituationen ville annat så det var tyvärr bara att skrinblägga dessa planer, berättar klassansvarig Roger Fransson.

Titelförsvarande Patrik Fredriksson omutlig i Elit A/B

Det var stenhård fajt från start till mål i elitklassen. Ett namn i förhandstipset, Magnus Mellquist kom tyvärr aldrig till start av okänd anledning men fajten var ändå riktigt tufft även utan Magnus.

– Patrik Fredriksson med CoDriver Per Wiksten inledde med att ta ett litet grepp om handlingen före jagande Magnus ”Linkan” Lindqvist med Sara Ridde till höger om sig och Arvid Larspers vägledd av pappa Jan-Henrik. På SS2 bröt Arvid tillbaka samtidig som Linkan strulade till det lite och tappade all segerkänning. Inför sista sträckan var det därför Arvid som hade ledningen. På dagens tredje och sista sträcka visade Patrik och Per att dom inte-för-inte är försvarande tiltelhållare i SverigeSerien, två år i följd dessutom. Efter en rejäl urladdning så plockade duon Fredriksson/Wiksten segern med dryga fem sekunder för firma Larspers med Linkan och Sara på tredje plats trots debaclet på SS2. Värt att notera är att unga Arvid Larspers fortfarande är B-förare. Imponerande att redan på det stadiet på riktigt ge storheter som Fredriksson och Linkan en rejäl match.

Med segern i Järbo så säkrar Fredriksson/Wiksten redan nu totalsegern i årets VinterSerie. Bara att buga, lyfta på hatten och gratulera till ännu en titel.

Anders Blomberg ohotad i Cupklassen

Det var händelserikt också i C, det som vi i VOC Mekonomen Rally brukar kalla Cupklassen. Tydligt var dock att ingen kunde hålla hemmaåkare Anders Blombergs tempo. Han tog ett rejält grepp redan på SS1, ett grepp han aldrig släppte.

– Åt hemmaklubbens Anders och Camilla Blomberg var det ingenting att göra den här lördagen. Sex sekunder redan på SS1 växte till hela 33,5 sekunder innan dagen var slut. Ett imponerande tempo. Bakom honom jagade från början Dennis Andersson med CoDriver Jimmy Johansson och förhandstippade Tony Parkatti för dagen med Rickard Andersson till höger om sig, dessa två ekipage sinsemellan jättenära varandra efter SS1. Men redan på dagens andra sträcka så försvann Parkatti ur striden. Tredjeplatsen vanns därför, trots rejält tidstapp på SS2 av Krister Olsson med Cecilia Johansson vid sin sida.

VOC Mekonomen Rallys VinterSerien tacka Järbo för ett fint rally. Nästa och sista anhalt för VinterSerien den här säsongen är Vännäs och två av det nyss genomföra Rally Swedens allra bästa sträckor som arena för rallyt. Med den skillnaden att nu verkar blidvädret komma i området och skapa förutsättningar den riktiga isen i botten, kort sagt alltså goda förutsättningar för ännu bättre förhållanden än det nyss så hyllade VM Rallyt. Känns inte det lockande så säg? Väl mött!